Isten hozta honlapunkon!

Nem sikerült beolvasni a hírcsatorna tartalmát.


Honlap

2024-05-30 11:20-kor frissítve,

1 látogatás.

Cikk, ami a Nógrádi Híradás című helyi lap 2014. júniusi számából kimaradt

Marika

2014-10-02 23:02:48

Tájékoztató a Nógrádi Nagyboldogasszony Alapítvány működéséről.

Mielőtt tájékoztatómat megkezdem, megköszönöm minden adományozónk 2013. évi támogatását, amellyel segítették a templom belső felújítását.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy 2014 március elején megkezdte működését a Jó Pásztor apartmanház melynek kialakítása MVH pályázaton elnyert összegből valósult meg.

A házban 2x5 fő részére van szállás lehetőség. Mindkét apartmanhoz tartozik fürdőszoba, melyből az egyik akadálymentesített, jól felszerelt konyha, és tágas étkező.

Az épület belső oldalán lévő nagy teraszról gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre. A nagy füves udvaron sátorozni is lehet.

Bízunk benne, hogy az apartmanház működése gazdaságos lesz, és a keletkező haszonnal hozzájárulhatunk a templomfelújítás költségeihez.

Ezúton köszönünk meg minden segítséget, adományt, amellyel a ház jelenlegi felszereléséhez hozzájárultak. A civil szervezetek közötti együttműködés szép példája volt Nógrádi Napraforgó Egyesület tagjainak bekapcsolódása a ház takarításába és berendezésébe.

A ház felszerelése még hiányos, sok mindenre van még szükségünk. Örömmel elfogadunk még konyhai eszközöket(tányérokat, edényeket stb.) ágyneműket, lepedőket, törölközőket, plédeket , gyermekjátékokat.

Alapítványunk az Nógrádi Római Katolikus Egyházközséggel egyeztetve két fő célkitűzés megvalósítását határozta meg a 2014-es esztendőre.

- templomunk orgonájának felújítását

- a padfűtés cseréjét energiatakarékos rendszerűre

Templomunk orgonáját Bényi Endre kántortanító úr kezdeményezésére, a nógrádi hívek adományaiból 1938-ban a pécsi Angster orgonaépítő cégtől vásárolták meg. A hívek megszerették a szép hangú, jól működő orgonát. A második világháború során károsodott orgonánk, ónból készült sípjaiból sokat elvittek hadicélra, melyeket horganyzott lemezből készült sípokkal pótoltak. Ez rontotta az orgona hangminőségét. 1964-ben a templomtorony kigyulladt, és az oltás következtében jelentősen károsodott orgonánk a beázás miatt. Ekkor érte komoly sérülés a szélládát, amelynek teljes cseréje szükséges. Az orgonaszekrény és síptartó szerkezetek fából készültek, ahol már jelen van a gombásodás és a szuvasodás.

Jelenlegi állapotában még kezelhető áron meg tudjuk menteni orgonánkat egy felújítással. 2013-ban beszereztük a szükséges engedélyeket, elvégeztettük az orgona állapotfelmérését a Soproni Orgonaépítő Kkt-vel. Szakvéleményükben megállapították a hibákat, a szükséges hiánypótlást. A felújítás költsége 3.600.000.- forint lesz. A Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázaton 1.000.000.- Ft támogatást nyertünk az orgona felújításhoz. A hiányzó 2.600.000.- forintot kell összegyűjtenünk. Orgonánk felújítása egy esztendőt igényel, 2014 szeptemberétől 2015 szeptemberéig bezárólag.

A másik nagyon fontos és szükséges feladat a 30 éves padfűtésünk cseréje egy energiatakarékos módra. Egyre gyakrabban hibásodnak meg a fűtőelemek, nehezen pótolhatók, mert már elavultak.

A felújítás várható költsége 1.250.000.- Ft. Erre a célra nincs pályázati lehetőség, csak saját erőből, adományokból valósítható meg.

A várható költségeket figyelembe véve, családonként 16.000.- Ft. támogatással megvalósíthatók a kitűzött célok. A kért támogatást két részletben lehet befizetni, az első 8.000.Ft-ot 2014-ben ,

a második 8000,- Ft-ot pedig 2015-ben várjuk a családoktól.

A padfűtés cseréjét az időben beérkezett adományok függvényében kezdjük el.

Ezúton tisztelettel megköszönjük minden támogatónk adományát.

Bízunk benne, hogy az eddig megtapasztalt összefogás most is meghozza eredményét.

Nógrád, 2014. május 31.

Piroska János

a kuratórium elnöke

Varga Jánosné


Nincsenek megjegyzések.