Isten hozta honlapunkon!

Nem sikerült beolvasni a hírcsatorna tartalmát.


Honlap

2024-05-30 11:20-kor frissítve,

1 látogatás.

Alapítványi hírek 2022 december

Marika

2023-01-02 20:53:27

Sikertörténet

Az Én templomom, a Mi templomunk

Hírek a Nógrádi Nagyboldogasszony Alapítvány életéből.

Tisztelt Olvasóink, Tisztelt Támogatóink!

Örömmel és hálatelt szívvel adok tájékoztatást olvasóinknak arról, hogy a nógrádi római katolikus, a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templomunk 20 éven át tartó belső és külső felújítása ebben az esztendőben befejeződött. Alapítványunk 2002-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a templom felújítását koordinálja, teremtse elő a felújításhoz szükséges anyagi hátteret, pályázati forrásokból, és a hívek adományaiból egyaránt. Sikerült! Ezért köszönet és hála mindazon támogatónknak, aki segítette, hozzájárult imáival, anyagi támogatásával a felújításhoz, legyen az helyi lakos, vagy elszármazott falunk szülötte. Húsz év kitartó munkájának odafigyelésének, annak a rengeteg belefektetett energiának és az adományozó hívek bizalmának, anyagi támogatásának köszönhetően megvalósította, ez az összetartó, ugyan már létszámában egyre fogyatkozó közösség a templom felújítását. Így lett igazából az „Én templomom a Mi templomunk”.A felújítást nem részletezem, mert a helyi lapban, a Nógrádi Híradásban mindig tájékoztatást adtunk az aktuális ütemről. Alapítványunk, és Laczkó Mihály jelenlegi plébánosunkkal egyeztetve 2022. augusztus 15-én Nagyboldogasszony ünnepén, templomunk búcsúján ünnepi szentmise keretében Máté György kanonok úr, kerületi esperes, érsekvadkerti plébános megáldotta és megszentelte templomunkat. A szentelést követően közös agapét tartottunk a templomkertben felállított sátrakban. Vendégeink között tisztelhettük meg a két szomszédos egyházközség, Berkenye és Diósjenő jelenlévő híveit, valamint, helyi közösségünk tagjait is. Ezúton mondok köszönetet azoknak, akik segítségükkel, munkájukkal hozzájárultak, hogy az ünnepség és az agapé jól sikerült és maradandó emlékként marad meg. Erre fog emlékeztetni az a kis emlékkép, amelyet Misi atya erre az egyedi alkalomra készíttetett. Köszönjük! Külön köszönet illeti azokat a hölgyeket, akik házi készítésű finomságaikkal járultak hozzá az agapé teljességéhez, sokunk örömére.

Templomunk elkészült, felsóhajthatunk a munkálatok után. Még az elkövetkező idő feladata lesz, a templom utcai kerítésének felújítása a templom arculatához igazítva. Reméljük ez is sikerülni fog! Jelen soraimon keresztül köszönöm meg minden közreműködő hatóságnak, önkormányzatnak, örökségvédelmi hatóság munkatársának, szervezeteknek, egyházmegyénk püspökeinek, a főépítész úrnak, egykori plébánosainknak azt a sok segítséget, és támogatást, amit a 20 év alatt kaptunk. Ez a felújítási projekt igazi csapatmunka volt, bele értve a kivitelezési munkálatokba belekapcsolódó vállalkozókat és dolgozóikat egyaránt.

Az elmúlt évekért Istennek hála, és kérjük áldását az elkövetkezendő időszakra is. Bízunk benne, templomunk nem ürül ki, az utánunk jövő nemzedék is jó gazdája lesz, és több ideje marad a lelki élete megerősítésére.

Mint már említettem alapítványunk ebben az évben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Kitartás, hűség és nagyon sok munka jellemezte az elmúlt két évtizedet. Hála, és köszönet érte azon munkatársaimnak, akik nélkül ez nem működött volna ilyen eredményesen. Az egymás iránti bizalom, a hívek bizalma mai napig fontos része munkánknak. Eredményesen dolgozni csak így lehet és érdemes. Alapítványunk tovább folytatja munkáját. Ebben az évben támogatásunkkal felújításra került a plébánia elavult meghibásodott külső csatorna vezeték rendszere. A Jó Pásztor Apartmanház külső hőszigetelést kapott, és megújult gondozott elejével szép színfoltja lett településünknek. Reméljük működtetése így gazdaságosabb lesz.

Közreműködünk, és koordináljuk egyházközségünk másik gyöngyszemének, a falu határában lévő Kálvária kápolnának a felújítását is. Pályázati úton, 4.000.000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült egyházközségünk, amiből megpróbáljuk felújítani.

A felújítás során biztonságos lépcső feljárót valamint kocsi beálló helyet kívánunk kialakítani. Reméljük a csapadékvíz elvezetést is meg tudjuk oldani a kápolna körül.

Mindannyian látjuk a plébánia épületénél a munkálatokat, folyik az épület víztelenítése, a talajvíz elvezetése, külső szivárgó létesítése, valamint a kihasználatlan egykori pince átalakítása közösségi térré. Alapítványunk támogatólag áll a munkálatok segítésében anyagi támogatással is. Bízunk benne, eléri célját.

Jövőbeni terveink között 2 fontos dolog szerepel: Pályázatot nyújtottunk be a tetőtér beépítésére a Jó Pásztor apartmanháznál. A pályázatunk tartalék listára került.

Ez év novemberében a NEA- hoz összevont pályázatot nyújtottunk be, melyben az apartmanház udvarán pihenőhely és bográcsozó hely kialakítását jelöltük meg célként. Ennek keretében fedett kerti kiülőket, padot, hintát, homokozó kialakítását stb. terveztünk. A több napig, kisgyermekekkel itt nyaraló vendégek részéről, igényként merült fel a ház komfortosabbá tétele.

Kedves olvasók, fogadják szeretettel tájékoztatómat, amelyet dióhéjban fogalmaztam meg.

Áldott karácsonyi ünnepeket, és békés boldog újesztendőt kívánok falunk minden lakójának.

Nógrád, 2022 december

Tisztelettel Piroska János

a kuratórium elnöke


Nincsenek megjegyzések.