Isten hozta honlapunkon!

Nem sikerült beolvasni a hírcsatorna tartalmát.


Honlap

2024-02-03 11:06-kor frissítve,

2879 látogatás.

Hírek a Nógrádi Nagyboldogasszony Alapítvány éltéből 2017.07.hó

Marika

2017-08-03 21:52:15

Tisztelt olvasóink !

A Nógrádi Híradás júliusi számából kimaradt a cikkünk ezért honlapunkon tájékoztatjuk Önöket Alapítványunk munkájáról, terveiről.

Hosszas előkészítő munka után 2016 áprilisában benyújtottuk pályázatunkat a templom külső felújításával kapcsolatosan.

Több mint egy évi várakozás után hirdettek eredményt, ami számunkra kedvezőtlen volt.

Pályázatunkat elutasították, annak ellenére, hogy hibátlan volt, úgy alakilag, mint tartalmilag megfelelt.

Hiánypótlásra nem került sor, sőt még a helyszíni előzetes egyeztető ellenőrzést is megtartották, itt sem találtak kifogásolni valót. Az elutasító határozatot megfellebbeztük, mivel nem volt egyértelmű és elfogadható az elutasítás indoklása számunkra.

Harminc nap elteltével megkaptuk fellebbezésünkre a választ, melyben már egyértelműen indokolták az elutasítást.

A plébánia felújításával összefüggésben fennálló ötéves működtetési kötelezettségünk még nem járt le (2020-ban jár le), ezért nem részesülhettünk egy újabb pályázati támogatásban. Így sajnos magunkra maradtunk.

Ahogy az előző számban is jeleztük, abban az esetben is, ha nem nyerünk a pályázaton, akkor is szükséges a templom külső felújítása. Szakaszos ütemezéssel, a hívek adományaira alapozva, valamint minden olyan külső anyagi forrást is felkutatva, amely segítségünkre lehet. Segítséget kérünk a Püspökségtől is feltárva jelen helyzetünket, problémánkat. Folyamatosan figyeljük a Nemzeti Kulturális Alap pályázatait is, hiszen az eddigi felújítás során tőlük kaptuk a legtöbb anyagi támogatást.

Pillanatnyilag a legkritikusabb a toronysisak állapota. Nem tűr további halasztást a felújítása, a lemez borítás teljesen korrodált, beázik, romlik a faszerkezet, a toronyablakok életveszélyes állapotban vannak, elemei hullanak, hol a járdára, hol a templomkertbe.

A torony utca felőli részén több négyzetméternyi részen elvált a kőporréteg, az esőzések további károsodást okoznak az alapvakolatban.

A torony csúcsán lévő kereszt megdőlt, az elmúlt években ideiglenes javítás történt, de végleges megoldás csak a felújítás során várható.

A felújítás első üteme: a torony felújítása a toronyórával együtt.

Az összegyűjtött adományok függvényében határozhatjuk meg a folytatást.

A felújításhoz minden engedéllyel rendelkezünk, azonban szükséges újabb árajánlatok kérése, hogy ténylegesen lássuk a felújítás mostani teljes költségét.

Az idő rövid és sürget, mert ezt még ebben az esztendőben el kell végezni.

Ismételten nagy feladat előtt állunk, a templom külső teljes felújítása az eddig megtapasztalt összefogás nélkül nem valósítható meg. Bízunk abban, hogy katolikus közösségünk továbbra is szívügyének tekinti templomának felújítását.

A költségek ismeretében mindenkit megkeresünk levelünkkel, amelyben korrekt tájékoztatás után kérjük híveink adományait.

A toronysisak idei felújítása csak úgy lehetséges, ha mindenki a levélben kért időpontra befizeti adományát.

Bízunk benne, hogy mindenki továbbra is támogatja –e nemes célkitűzés megvalósítását.

Köszönünk minden támogatást és adományt.

Nógrád, 2017. 07.17.

Piroska János

a kuratórium elnöke


Nincsenek megjegyzések.